Website met heerlijke recepten en kooktips

Rode kool koken, zo maak je de lekkerste rode kool met appeltjes

10 108.660

Zelf rode kool koken is iets wat maar weinig mensen doen tegenwoordig. Veel mensen kiezen voor rode kool uit een glazen pot of gaan voor diepvries rode kool. Vaak komt dit doordat mensen geen tijd meer nemen om te koken en om lekkere rode kool te maken moeten het toch wel even op het vuur staan. (maar wat is nou eigenlijk 30 minuten)

Er gaan best wat ingrediënten in een echt lekkere rode kool maar als je eenmaal alles in de pan hebt zitten is het een kwestie van zachtjes laten pruttelen en regelmatig even omroeren tot de rode kool gaar is. De rijst in de rode kool zorgt voor binding.

Rode kool kan je gewoon als groenten eten natuurlijk bij aardappelen en een stukje vlees maar het word ook vaak bij wild gegeten of bijvoorbeeld bij hachee.

Hoe moet je rode kool snijden?

Rode kool schoonmaken en zelf snijden is helemaal niet zo moeilijk. Het eerste wat je moet doen is de rode kool in vieren snijden met een groot mes en de harde kern eruit halen. Vervolgens spoel je de kool goed af onder de kraan. Nu kun je de rode kool in dunne reepjes snijden of fijn raspen, net wat jij het lekkerst of het makkelijkste vindt.

Wat is het verschil tussen zomer en winter rode kool?

Zomer en winter rode kool hebben een paar kleine verschillen. Allereerst is zomer rode kool iets zachter en heeft het een zachtere, mildere smaak. Winter rode kool daarentegen is steviger en heeft een wat krachtigere smaak. Ook de kleur kan verschillen, waarbij de zomer variant vaak iets lichter van kleur is. Het bereiden van zomer of winter rode kool is vergelijkbaar, maar het kan zijn dat de winter rode kool iets langer moet koken. Probeer ze allebei eens en ontdek welke jij het lekkerst vindt! Eet smakelijk!

Waarom voeg je azijn of rode wijn toe als je rode kool gaat koken?

Azijn of rode wijn wordt toegevoegd aan rode kool tijdens het koken om de mooie kleur te behouden. Zonder de azijn of rode wijn verkleurt de rode kool bij het koken. Het zuurtje helpt ook om de kool zachter te maken.

Rode kool recept

  • 500 gram rode kool fijngesneden
  • 2 friszure appels (goudrenet of elstar) (geschild en in stukjes gesneden)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rijst
  • ½ ui
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels azijn (of rode wijn)
  • 250 ml water
  • 1 klontje roomboter
  • 1/2 theelepel zout

Zelf rode kool koken

  1. Doe de rode kool in een pan en voeg het water en de azijn toe
  2. Prik het laurierblaadje aan de halve ui met de 3 kruidnageltjes (zo kan je straks de kruidnagels makkelijk weer verwijderen met de ui en het laurierblaadje
  3. Doe alle overige ingrediënten (op het klontje roomboter na) in de pan en roer even door
  4. Zet dan op het vuur en breng aan de kook, zodra de rode kool kookt zet je het vuur laag en laat je de rode kool minimaal 30 minuten pruttelen tot de rode kool gaar is (roer af en toe en zorg dat de rode kool niet aanbrand)
  5. Giet eventueel iets vocht eraf als er teveel vocht op zit zodra de rode kool gaar is en verwijder de ui (met het laurierblaadje en de kruidnagels)
  6. Roer een klontje roomboter door de rode kool

 

rode kool koken

Rode kool koken

Zelf rode kool koken is iets wat maar weinig mensen doen tegenwoordig. Veel mensen kiezen voor rode kool uit een glazen pot of gaan voor diepvries rode kool. Vaak komt dit doordat mensen geen tijd meer nemen om te koken en om lekkere rode kool te maken moeten het toch wel even op het vuur staan. (maar wat is nou eigenlijk 30 minuten)
4.49 van 33 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram rode kool fijngesneden
  • 2 friszure appels goudrenet of elstar (geschild en in stukjes gesneden)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rijst
  • ½ ui
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels azijn of rode wijn
  • 250 ml water
  • 1 klontje roomboter
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

  • Doe de rode kool in een pan en voeg het water en de azijn toe
  • Prik het laurierblaadje aan de halve ui met de 3 kruidnageltjes (zo kan je straks de kruidnagels makkelijk weer verwijderen met de ui en het laurierblaadje
  • Doe alle overige ingrediënten (op het klontje roomboter na) in de pan en roer even door
  • Zet dan op het vuur en breng aan de kook, zodra de rode kool kookt zet je het vuur laag en laat je de rode kool minimaal 30 minuten pruttelen tot de rode kool gaar is (roer af en toe en zorg dat de rode kool niet aanbrand)
  • Giet eventueel iets vocht eraf als er teveel vocht op zit zodra de rode kool gaar is en verwijder de ui (met het laurierblaadje en de kruidnagels)
  • Roer een klontje roomboter door de rode kool

 

 

10 Comments
  1. Fien zegt

    5 sterren
    Heerlijk recept! Bedankt voor het delen

  2. Majolein zegt

    5 sterren
    Vandaag voor het eerst zelf rode kool gekookt, normaal diepvries. Dit was veel lekkerder!

    1. Wiebe zegt

      5 sterren
      Net als mama het kookte. Zelfs nog lekkerder!

  3. Nelly van Doorn zegt

    Ik snap de eetlepel rijst niet zo goed

    1. Recepten Koken zegt

      De rijst zorgt voor de binding in de rode kool

  4. Carla zegt

    5 sterren
    Echt een heel lekker recept. Aanrader!

  5. Kim zegt

    5 sterren
    In 1 woord heerlijk!

  6. zegt

    waar zijn de appels voor?

    1. Recepten Koken zegt

      De appels zijn voor de smaak, net zoals rode kool met appeltjes

  7. Nelly zegt

    Ik ben hem nu aan het maken,
    Ik heb de rijst vervangen door een paplepel maïzena
    Omdat dat ook een bindende werking heeft

4.49 from 33 votes (32 ratings without comment)
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.