Griekse Tzatziki maken
Griekse Tzatziki maken. Griekse tzatziki is een dipsaus gemaakt van Griekse yoghurt en komkommer. Deze frisse dip is heerlijk om een stukje Turks platbrood in te dopen of verse pitabroodjes. Het is heerlijk bij de souvlaki of de gyros.
Net als bij heel veel recepten gaan ook van tzatziki vele versies rond, onderstaande variant vind ik zelf de lekkerste. Laat het minimaal enkele uren in de koelkast staan voor je het gaat eten, zo trekken de smaken goed door.
Griekse tzatziki recept
4-6 personen
- 500 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 3 teentjes knoflook
- ½ eetlepel verse munt fijngehakt (1 theelepel gedroogde)
- ½ eetlepel verse dille fijngehakt (1 theelepel gedroogde)
- sap van ½ citroen
- zout en vers gemalen peper
- ¾ komkommer
- olijfolie
Griekse tzatziki maken
- Was de komkommer en rasp deze met een grove rasp
- Meng met wat zout en doe de geraspte komkommer in een zeef
- Laat een kwartiertje zo staan en druk dan met de bolle kant van een lepel het overtollige vocht eruit (anders krijg je hele dunne tzatziki)
- Doe dan de yoghurt in een kom, knijp de knoflook uit en meng door de yoghurt
- Voeg een scheut olijfolie en de dille en munt toe en roer ook door elkaar
- Voeg dan het sap van de citroen en de uitgelekte komkommer toe en breng op smaak met vers gemalen peper en eventueel nog wat zout (proeven of het nodig is)
- Zet afgedekt een paar uur in de koelkast zo trekken de smaken goed door.
Ingrediënten
- 500 gram Griekse yoghurt 10% vet
- 3 teentjes knoflook
- ½ eetlepel verse munt fijngehakt 1 theelepel gedroogde
- ½ eetlepel verse dille fijngehakt 1 theelepel gedroogde
- sap van ½ citroen
- zout en vers gemalen peper
- ¾ komkommer
- olijfolie
Bereiding
- Was de komkommer en rasp deze met een grove rasp
- Meng met wat zout en doe de geraspte komkommer in een zeef
- Laat een kwartiertje zo staan en druk dan met de bolle kant van een lepel het overtollige vocht eruit (anders krijg je hele dunne tzatziki)
- Doe dan de yoghurt in een kom, knijp de knoflook uit en meng door de yoghurt
- Voeg een scheut olijfolie en de dille en munt toe en roer ook door elkaar
- Voeg dan het sap van de citroen en de uitgelekte komkommer toe en breng op smaak met vers gemalen peper en eventueel nog wat zout (proeven of het nodig is)
- Zet afgedekt een paar uur in de koelkast zo trekken de smaken goed door.